Vad är ett laminatgolv?
Ett laminatgolv består till 80-90 procent av trä och är allt som oftast uppbyggt i fyra skikt; ytskikt, dekorskikt, bärskiva och undersida. Själva dekoren är dock enbart en naturtrogen träimitation, vilket gör golvtypen billigare och mer lättskött än ett traditionellt trägolv.
Ytskikt
Det översta skiktet är mycket slittåligt då det består av värmehärdad melamin som är en polym som finns i hårdplast. Dess uppgift är att skydda dekorpappret mot slitage och uv-strålning från solen.
Dekorskikt
Dekorskitet är tillverkat av papper och är den del av laminaten man ser.
Bärskiva
Basen av laminatgolvet är den del som är gjord av trä. Den utgörs antingen av en MDF spånskiva eller en HDF fiberskiva.
Undersida
Laminatgolvets undersida, eller baksida, består mestadels av fenolharts som har har fuktighetsavvisande egenskaper.
Hur lägger man laminatgolv?
Det enklaste är att lägga ett laminatgolv flytande, alltså som ett klickgolv direkt ovanpå golvytan. De moderna klickgolven har ofta en klickfog i plast, vilket gör att brädornas korta ändar smidigt glider in varandras spår. En förenklad förklaring är att man helt enkelt klicka fast en bräda i en annan bräda i raden framför och vid sidan om. Detta tillvägagångssätt tar ungefär en dag att genomföra. Men man ska även räkna med tid för förberedelser, såsom att golvet ska acklimatiseras. Därför kan man uppskatta att man behöver avsätta tre-fyra dagar för att lägga ett laminatgolv.
Material och verktyg som behövs:
Material | Verktyg |
Klickbart laminatgolv | Hammare |
Klossar/kilar | Kofot |
Stegdämpande underlag | Sticksåg, kap- och geringssåg el. cirkelsåg |
Snickarlim | Slagjärn |
Sockellister, nivålister eller t-lister | Snörslå, vattenpass eller rätskiva |
Innan man kan börja lägga klickgolvet ska man göra följande:
- Låt golvet acklimatiseras ett par dagar. Det innebär att man packar upp golvet ur dess förpackning och låter det anpassa sig till rummets temperatur och fuktighet
- Ta bort gamla foderlister och andra lister från underlaget om det redan finns sådana på plats
- Mät golvet för att kunna planera hur brädorna ska läggas. Räkna med att skarvar förskjuts 25 cm från rad till rad. Sista biten i varje rad ska helst vara kring 25 cm, detta för att det kan hända att sista raden behöver sågas till och därför behöver lite extra golv att ta av. Rulla ut ett stegdämpande underlag för att motverka att det låter högt om golvet när man går på det. Markera underlaget med streck där brädorna ska placeras för att ha koll på att de sedan hamnar rätt. Bäst är att använda en snörslå men det går också bra att använda ett långt vattenpass eller rätskiva
- Såga till brädorna med en sticksåg. Kapa brädorna gör du istället lättast med kap- och geringssåg, alternativt en cirkelsåg eller fogsvans
Så lägger man klickgolv:
- Lägg inte golvet ända ut till väggen utan lämna ett mellanrum på 10 mm som fungerar som rörelsefog. Den täcks sedan av golvlisten. Använd avståndsklossar för att säkerställa att avståndet blir lika stort i hela rummet
- Klicka ihop brädorna längs ena kortsidan och ena långsidan. När fler brädor har klickats ihop ska man knacka de på plats med en hammare. Se till att ha en slagkloss eller träkloss mellan golvbrädan och hammaren
- Tryck ihop brädorna som ligger längs med väggen med en kofot. Använd återigen en kloss i mellan för att skydda väggen
- Om man inte lyckas klicka ihop golvbrädor, exempelvis den sista i raden längs med en vägg, kan man ta bort nedre delen av klicklåset och istället limma ihop brädorna med ett snickarlim
- Runt omkring rör, trösklar, trappsteg och andra snickerier lägger man en lösbräda som man sedan mäter och sågar till innan man passar in den och limmar den på plats
- Även den sista brädan brukar behöva sågas till och limmas på plats. Använd gärna mycket lim och ett ett slagjärn för att pressa ihop den med den näst sista brädan
Vilka utföranden finns laminatgolv i?
Laminatgolv går att få som träimitation för de allra flesta träslag, även mer exotiska träslag såsom körsbär. De kommer också i en rad olika mönster och färger som inte nödvändigtvis ska efterlikna ett specifikt träslag utan snarare klinkers. De vanligaste materialen laminatgolven brukar efterlikna är; klinker (klinkerimitation), ek, valnöt, furu och bok.
Vilka färger kommer laminatgolv i?
Det som gör att dekorpappret i laminatgolvets dekorskikt kan se ut som trä, och komma i en hög variation av färger och mönster, är en avancerad fototeknisk metod där man använder sig av färgskillnader och kontraster som finns i naturligt trä. Det gör att man till skillnad från ett golv som består av 100 procent trä kan välja färg på det i förväg, exempelvis mörkt, vitt eller grått, utan att betsa, måla, olja eller göra andra behandlingar på det.
I vilken miljö passar det att lägga laminatgolv?
Laminatgolv passar i rum där man behöver ett slitstarkt och hållbart golv och när man vill åt träkänslan. De enda platserna i ett hem ett laminatgolv egentligen inte passar i är våtrum och uterum. Man ska inte lägga laminatgolv i uterum eftersom de är fuktkänsliga och kan expandera eller krympa vid skillnader i temperatur eller luftfuktighet. Det går däremot att lägga laminatgolv i en källare som har ett gjutet underlag såsom betong men då behöver man först lägga en fuktspärr i form av exempelvis en platonmatta och/eller ventilerade lister. Fuktspärren ska då täcka hela golvet samt gå upp en bit upp längs väggarna.
Rum där laminatgolv passar
- Kök
- Hall
- Vardagsrum
- Sovrum
Rum där laminatgolv inte passar
- Badrum
- Toalett
- Uterum
- Bastu
Kan man lägga laminatgolv ovanpå ett gammalt golv?
Ja, men laminatgolv ställer höga krav på att underlaget är plant. Man kan därför inte lägga laminatgolv ovanpå en ojämn golvyta utan den måste slipas, spacklas eller pappas jämn först för att laminatgolvet inte ska svikta eller knarra.
Funkar laminatgolv med golvvärme?
Laminatgolv fungerar jättebra tillsammans med vattenbaserad golvvärme eftersom materialtätheten håller värmen bra samtidigt som värmen kan passera igenom materialet. Dock bör inte yttertemperaturen i rummet överstiga 27 grader då det i kombination med golvvärme kan skada golvet.
Hur rengör man laminatgolv?
För vardaglig rengöring av laminatgolv räcker det bra med att dammsuga eller sopa.
Även om laminatgolv är för fuktkänsliga för att exempelvis läggas i ett badrum går det fortfarande bra att rengöra dem med en mindre mängd vatten. Använd då en ordentligt urvriden trasa som är fuktad med ljummet vatten för att få bort lättare smuts. Använd aldrig en hel skurhink med vatten! Hushållsrengöringsmedel, särskilda underhållningsprodukter för laminat såsom torkprodukt, aceton eller andra alkoholhaltiga lösningsmedel ska användas om det är kraftigare smuts som har fäst sig djupare ned i golvet. De rengöringsmedel som inte fungerar med laminat är vax, polityr eller poleringsmedel.
Hur underhåller man laminatgolv?
Förutom att rengöra sina laminatgolv är det en god idé att hålla efter temperaturen och luftfuktigheten i rummen så att golven inte utsätts för extrem uttorkning. En bra temperatur för laminat ska inte överstiga 22 grader och luftfuktigheten ska inte överstiga 60 procent. Vill man vara säker på att detta efterlevs kan man köpa en elektrisk luftfuktare.
Tips!
Om man har laminatgolvet i en hall bör man alltid ha dörrmattor. Är golvet placerat i rum med många möbler bör man även ha möbeltassar eller mjuka hjul av gummin för att inte lämna märken i laminatet.
Hur reparerar man laminatgolv?
Om skadan på laminatgolvet är liten, såsom repa, spricka eller tryckmärke, går det enkelt att laga med ett reparationskit i samma färg som golvet. Sådana finns hos golvåterförsäljaren. Är det däremot en större skada ska alltid en golvexpert rådfrågas då det kan vara så att golvet eller en bräda behöver bytas ut. Kom ihåg att man inte kan slipa ett laminatgolv då det inte genomgående består av trä.
Husmorsknep!
Om brädorna inte är skadade utan har en repa som är mer som en beläggning av svart gummi från exempelvis en skosula kan man gnugga med en tennisboll för att få bort den.
Kan jag måla på laminatgolv?
Ja, det kan du göra även om det inte är rekommenderat för nyare laminatgolv som har en mycket slitstark yta som gör att det kan vara svårt för färgen att fastna. Vill du ändå testa att måla ska du köpa en speciell målarfärg för golv, rengöra golvet ordentligt med målartvätt och sedan göra en provstrykning för att testa om färgen fastnar innan du fortsätter.
Är laminatgolvet äldre men fortfarande i bra skick går det bra att måla. Är det istället mycket slitet är det bättre att helt byta ut det
Kan man sätta laminatgolv på väggarna?
Det korta svaret är ja, det kan man men då kallas det laminerade paneler eller laminerade väggdekorationer. Materialet laminat är dock detsamma och man använder helt enkelt överblivna delar av golvet att limma fast en bit upp på väggen för att bland annat skydda mot fukt. Se bara till att det är tjockare laminatskivor och att du använder ett silikonbaserat byggnadslim.
Däremot ska inte laminat fästat upp mot väggarna i kök, badrum eller källare i och med att dessa typer av rum har en ökad luftfuktighet och en högre variation av temperaturförändringar.
Omslagsbild: Laminatgolvet Vasa Dark Chevron Oak från Pergo