Vilken plastmatta ska jag välja?
Oavsett vilken storlek, prisklass, varumärke och mönster du väljer ska du alltid välja en modell med miljövänlig baksida. Då vet du att råvarorna som plastmattan består av är återvinningsbara. Sen är det bra att se till ditt specifika behov när du väljer matta. Lider du eller i någon i ditt hushåll av allergier bör du välja en allergivänlig matta, men om ni däremot har katt eller hund hemma ska ni istället välja en extra slitstark som tål att man går på det med vassa klor.
Hur lägger man en plastmatta?
Utöver våra generella tips nedan ska du noga gå igenom läggningsanvisningen som medföljer när du köper golvet.
Se till att ha extra material
När du beställer din golvmatta i plast ska du se till att beställa någon extra löpmeter utöver rummets kvadratmeter, särskilt om golvet ska mönsterpassas. Detta utifall att du behöver skarva plastmattan för att passa in den kring trösklar och vrår.
Ha tillgång till rätt verktyg och material
När du lägger en plastmatta är det viktigaste verktyget en riktigt vass mattkniv. Utöver detta bör du ha tillgång till dessa verktyg och material:
Verktyg | Material |
Krokkniv | Slippapper |
Bredspackel | Vattenfast spackel |
Slipkloss | Fuktisolering |
Sickel | Borttagningsmedel |
Tumstock | Fogvätska |
Sax | Trekantslist |
Stålspackel | Eventuellt lim eller dubbelhäftande tejp |
Förbered underlaget noga
Oavsett vilket underlag du ska lägga plastmattan på är det viktigt att du slipar det så att det är rent och slätt för att undvika ojämnheter och lufthål. Rengör sedan underlaget noga så att inte damm och annan smuts finns kvar. Ta gärna bort golvlisterna innan du lägger mattan då det underlättar ditt arbete och sparar tid.
Ska du lägga plastmattan på ett befintligt golv krävs med förarbete. En oskriven regel är att hårda underlag, exempelvis redan plastbeklädda golv är bra för att lägga en ny plastmatta ovanpå, medan mjuka och sviktande underlag inte är lika bra då de kräver ett mer omfattande förarbete eftersom plastmattan måste limmas på. Hårda underlag som trä och betong kräver dock också sin beskärda del av förberedelser. Betong ska fuktisoleras för att minska risken för mögel under mattan och trägolv måste kläs med masonit för att minska rörelser som gör att plastmattan kan bubbla sig.
Viktigt! Om du ska ta bort en gammal plastmatta från golvet för att lägga dit din nya och den gamla är från 80-talet eller tidigare kan det finnas risk för att limmet som använts för att fästa den innehåller asbest och då ska du inte ta bort den själv utan anlita ett saneringsföretag. Om du är osäker på om mattan innehåller asbest ska du skära bort en liten bit av den och skicka den för analys. Om det skulle visa sig finnas asbest i limmet kontaktar du utöver saneringsföretag även miljönämnden i den kommun du är skriven för vidare rådgivning.
Alt 1. Vänd och kapa våderna
Alla plastmattor behöver inte vändas men om du har köpt en som är rekommenderad att vändas är det viktigt att du gör det. Detta kallas för vådvändas och innebär kort och gott att varannan våd (remsor av plastmattan) ska vändas upp och ned för att minska skarvarnas synlighet, för att undvika färgskiftningar och för att få en bra mönsterpassning om mattan är mönstrad. Skär våderna med krokkniv och rulla ut längs med väggen innan du fäster dem och kapar av överblivet material med mattkniv. Kapa i skarvarna om du ska mönsterpassa.
Alt 2. Passa in prång och ytterhörn
Vid prång (smala passager och vrår) ska du istället vika tillbaka mattan och ha 5 cm kapmån vid prångets innervägg eller dörröppning. Skär med en krokkniv i 45 graders vinkel vid ytterhörnet, lägg plastmattan på plats i prånget och se till att våden ligger rak och slät mot undergolvet. Finskär ytterhörnet med en rak mattkniv och se till att mattan sluter vid kanterna innan du skär längs med väggarna.
Passa till innerhörnen och renskär längs med väggarna
I innerhörnen är det enklast att forma plastmattan till en strut och pressa in den i hörnet utan att den knölar ihop sig. Använd fördelaktligen en saxs mjuka, rundade handtag för att få in mattan ordentligt i hörnorna och längs med väggen. Skär bort överbliven matta i hörnen med mattkniven och renskär sedan en bit i taget av mattan som ligger längs med väggarna med en krokkniv.
Alt 1. Tejpa (löslägga)
Markera vådens placering med en penna och fäst därefter dubbelhäftande tejp över markeringen du har gjort. Ta bort tejpens skyddspapper och lägg tillbaka våderna så att skarven hamnar på markeringen.
Alt 2. Limma
Vik försiktigt hälften av plastmattan intill en vägg. Vik tillbaka de våderna du har beskurit på samma sätt tills golvytan blir helt frilagd. Ta bort eventuell fixeringstejp. Använd sedan en stålspackel för att stryka ut lagom med lim på den frilagda golvytan innan du vikerna tillbaka våderna över limmet. Pressa slutligen fast våderna och resten av mattan med en spackel, gärna inlindad i en trasa, mot väggarna.
Efterarbete
För att fogarna i plastmattan inte ska synas måste du använda fogvätska på dem i form av kemsvets, även kallat kemfog eller kallsvets. Denna vätska gör att plasten “smälter” ihop och att skarven nästintill blir osynlig. Se till att välja den sortens kemsvets som är avsedd för golv. Montera sist men inte minst tillbaka listerna om du har avlägsnat dem under förarbetet. Tänk bara på att en löslagd plastmatta, alltså en som inte har limmats fast på golvytan, inte får klämmas fast med listerna.
Inte tid eller ork att lägga din egen plastmatta? Här får gratis du prisförslag på golvläggare
Hur rengör/underhåller jag plastmattan?
Du rengör/underhåller plastmattan med dammsugning och vatten då den i stort sett tål hur mycket väta som helst. Var dock försiktig så att vattnet inte skadar lister. Ta bort fläckar så fort de uppstår för att undvika att mörka fläckar bildas i golvet.
I vilka rum/miljöer passar plastmatta?
Kök
Till sin funktion passar plastmatta perfekt att ha som golvunderlag i köket då de tål att bli nedkladdade och är lätta att rengöra. Dagens moderna ytskikt gör dessutom att de är tåligare än någonsin förr.
Badrum
Eftersom plastmattor är helt vattentåliga gör de sig utmärkta i badrum. Däremot måste man köpa en särskild plastmatta som kallas för våtrumsmatta för att försäkringsbolag, bostadsrättsföreningar och hyresvärdar ska godkänna arbetet.
Balkong
Det går bra att lägga plastmatta på balkongen så länge man har möjlighet att fästa den på något vis. Själva materialet plast fungerar jättebra i den fuktiga och kalla miljön men det är bättre att välja ett plastgolv i form av klickbara plattor än en en plastmatta.
Vilka för- och nackdelar finns det med plastmatta?
Fördelar
- Lättskött
- Slittåligt
- Man kan välja väldigt fritt bland former och färger
- De flesta plastmattor är värme- och ljudisolerande
Nackdelar
- Kan repas av grus och tappa färg av starkare rengöringsmedel såsom klor
- Om plastmattan skadas är det svårt att laga den utan att det blir synbara märken
- Plastgolv är inte lika bra som exempelvis trägolv ur ett miljöperspektiv
Kan man lägga klinker på plastmatta?
Ja, det kan man göra men man behöver ta hänsyn till följande:
- Plastmattan ska vara en godkänd våtrumsmatta enligt Golvbranschens testmetod. Samma sak gäller fästmassan
- Undergolvet ska vara förstärkt mot svikt och fuktrörelser så att klinkret inte kommer att släppa från plastmattan. Är undergolvet gjort av betong bör det vara tillräckligt stabilt
- Mattan måste vara hel, rätt monterad och relativt ny. Leverantören av plastmattan bör kontaktas innan arbete med att lägga klinker direkt ovanpå påbörjas
Kan jag måla på en plastmatta?
Ja, det kan du om du gör ett mycket noggrant förarbete:
- Tvätta plastmattan med ett avfettande medel såsom T-röd eller målartvätt för att få ur de mjukgörande ämnena ur golvet
- Slipa och dammsug golvet
- Blanda ut första strykningen av målarfärg med lacknafta för att få en bra vidhäftning
- När första lagret målarfärg har torkat behöver du komplettera med minst två lager till
Vi vill passa på att varna att mjukgörande ämnen i äldre plastmattor innehåller ftalater. Förutom att de kan göra så att den nya färgen flagnar bort misstänks exponering av dessa leda till hormonstörningar hos barn. Det kan därför vara en god idé att byta ut till ett nytt golv istället för att måla på det gamla om det är äldre än 10 år.
Går det att limma fast en toalettstol på plastmatta?
Ja, det går och är oftast mycket bättre än att skruva då man inte bryter våtrumsskyddet. Däremot ska man inte limma fast toalettstolen direkt på en plastmatta som är äldre än 10 år. Då kommer den högst troligt att släppa från underlaget långt innan toalettstolens lim släpper från plastmattan. Är plastmattan i badrummet installerad i samma veva som toalettstolen blir åldern densamma på limmet och plastmattan kommer därför inte att släppa i omgångar.