Vad är ett klickgolv?
Det som definierar ett klickgolv är att golvplankorna klickas fast i varandra utan att man behöver använda lim, spik eller skruv. Detta är görbart genom ett klicklåssystem. Oavsett vilket material ytskiktet på ett klickgolv består av är det alltid uppbyggt av flera olika lager och brukar oftast gå bra att lägga direkt ovanpå ett annat golv.
Vilka material kommer klickgolv i?
Klickparkett/lamellparkett
Klickparkett/lamellparkett med klicksystem har alltid ett ytskikt av trä, såsom ek, ask, lönn eller bok, men övriga skikt är inte genomgående i trä. Materialet är därför delvis en träimitation även om delar består av äkta trä.
Linoleum
Linoleum är ett naturmaterial som består av linolja, sågspån, korkmjöl, torkmedel och färgpigment. Till utseendet liknar det plast men innehåller inga lösningsmedel eller mjukgörare och räknas därför inte till plastgolv.
Laminat
Laminat består till 80-90 procent av trä och är som regel uppbyggt av fyra skikt; ytskikt, dekorskikt, bärskiva och baksida. Själva dekoren är en naturtrogen träimitation, vilket gör golvtypen mer lättskött och billigare än ett mer traditionellt trägolv.
Plast
Den vanligaste plasten som används i klickgolv av plast är PVC, som framförallt består av koksalt och råolja. Det kan också bestå av PVC-fri plast som exempelvis polytenplaster eller polyolefinplaster. Plastgolv är tåliga för slitage, fläckar och väta.
Vinyl
Vinyl är en plast som lämpar sig väldigt bra för golv eftersom det är tåligt mot både smuts och slitage. Materialet är också mjukt, vilket gör det tyst och behagligt att gå på.
Klinker
Klickgolv finns inte som äkta klinker eftersom klinker är grovkeramik tillverkat av stengods – men det finns klinkerimitation som är gjort av exempelvis laminat.
I vilken miljö passar/passar inte klickgolv?
Det som till stor del avgör vilken miljö ett klickgolv passar i är materialet det består av. Nedan följer förslag på vilken typ av klickgolv man kan ha i dessa rum:
Sovrum
I ett sovrum kan man egentligen ha vilken typ av klickgolv som helst då det är ett rum som inte utsätts för mycket fukt, temperaturförändringar, matspill, grus eller smuts. Däremot passar klickparkett/lamellparkett allra bäst eftersom träet ger ett varmt och mjukt intryck.
Vardagsrum
Precis som i sovrum passar klickparkett/lamellparkett att ha även i vardagsrum. Här utsätts dock golvet för mer slitage eftersom det är mer gåtrafik och för att mat och dryck även ofta förtärs här inne. Man kan därför välja ett mer slitstarkt klickgolv såsom laminat.
Kök
I ett kök passar ett slitstarkt och ett fukttåligt klickgolv, tillverkat av exempelvis plast eller laminat, eftersom man vill kunna torka av golvytan från mat och dryck. Det man dock ska tänka på om man vill lägga klickgolv i köket är att man ska använda en speciell tätningsmassa som extra säkerhetsåtgärd för att fukt inte ska tränga ned i golvets skarvar.
Källare
Det går bra att lägga klickgolv i en källare så länge man inte har stora problem med fukt. Man ska då välja ett klickgolv som är fukttåligt, såsom vinyl. Det är inte rekommenderat att ha klickparkett/lamellparkett eftersom man inte kan lägga det direkt på ett betongunderlag. Vill man ändå gärna ha ett trägolv måste man lägga ut en luftspaltbildande tätmatta under och gärna ta hjälp av ett golvproffs som ser till att golvet blir skyddat från fukt.
Våtrum
Även om det finns klickgolv som är gjorda av vattentåliga material, exempelvis som ovan nämnda vinyl, är det inte rekommenderat att lägga klickgolv i våtrum. Detta för att det kräver mycket arbete med att täta fogar, skydda lister mot fukt, för att man behöver bearbeta golvet med vattenresistent lim samt att golvet kan röra sig när det påverkas av fukt och temperaturförändringar. Det är med andra ord inte omöjligt att lägga ett klickgolv i ett våtrum men det är betydligt svårare än att lägga klickgolv i andra rum och kräver sitt underhåll. Det är därför bättre att ha ett annat typ av golv i just våtrum eller anlita en golvfirma för uppdraget om man verkligen vill lägga in ett klickgolv.
Uterum
Man ska inte lägga någon form av klickgolv i uterum eftersom temperatur- och fuktvariationer kan göra att golvet expanderar och krymper, vilket i sin tur gör att klicklåssystemet mellan brädorna går upp
För- och nackdelar med klickgolv?
Fördelar +
- Enkelt att lägga själv i jämförelse med andra typer av golv
- Finns i många olika material, utföranden och imitationer
- Prisvärt
- Hållbart
Nackdelar –
- Inte lika hög kvalitet som massiva material, exempelvis massiva trägolv
- Ytskiktet är för tunt för att kunna slipas
- Temperatur- och fuktkänsligt
- Kan spricka och skarva sig
Hur lägger man klickgolv?
Ett klickgolv läggs flytande, vilket betyder att man lägger det direkt ovanpå underlaget. Moderna klickgolv har ofta en klickfog i plast som gör att brädornas korta ändar enkelt glider in varandras spår. Kort och gott kan man säga att man klickar fast en bräda i en annan bräda i raden framför och vid sidan om. Att lägga ett klickgolv tar ungefär en dag att genomföra, men man måste också räkna med tid för förberedelser, såsom att golvet ska acklimatiseras. Det innebär att man packar upp golvet ur dess förpackning och låter det anpassa sig till rummets temperatur och fuktighet innan man lägger det. Därför får man räkna med att behöva avsätta mellan tre-fyra dagar för att lägga ett klickgolv i ett rum.
Material som behövs:
- Klickgolv
- Kilar/avståndsklossar
- Stegdämpande underlag
- Snickarlim
- Golvlister (smyglist och sockel)
Verktyg som behövs:
- Hammare eller gummiklubba
- Kofot
- Slagjärn
- Kap- och gersåg och cirkelsåg
- Snörslå eller rätskiva
Steg 1. Förberedelser
- Låt klickgolvet acklimatiseras ett par dagar
- Ta bort gamla golvlister från underlaget
- Jämna ut eventuella ojämnheter i underlaget och dammsug och städa ordentligt
- Mät golvytan noggrant för att kunna planera hur klickbrädorna ska placeras ut. Mät en bräda och räkna med hjälp av denna ut hur bred sista raden kommer att bli. Om den sista raden beräknas bli väldigt smal ska man välja att även kapa en bit av första raden för att undvika detta
- Bestäm åt vilket håll golvet ska ligga. Lägg med fördel golvet längs med ljuset från rummets största fönster
- Rulla ut ett stegdämpande underlag för att motverka höga stegljud när man ska gå på det. Markera underlaget med streck där brädorna ska placeras för att ha koll på att de sedan hamnar rätt. Det bästa är att använda en snörslå men det går även bra med en rätskiva eller ett längre vattenpass
- Såga till och kapa brädorna med en stick-, -cirkel eller kap- och geringssåg
Steg 2. Börja lägga
- Börja att lägga brädorna utifrån ett hörn och kom ihåg att lämna en rörelsefog, alltså ett mellanrum, om 7-10 mm längst in mot väggarna. Genom att använda avståndsklossar/kilar blir avståndet lika stort i hela rummet. Rörelsefogen kommer sedan att döljas av golvlisten
- Klicka fast golvbrädorna längs med kortsidorna först tills första raden blir komplett och knacka dessa på plats med en hammare eller gummiklubba. Upprepa detta tills golvytan är täckt. Gå sedan vidare med långsidorna
- Tryck ihop brädorna som ligger längs med väggen med en kofot. Använd en kloss i mellan för att skydda väggen
- Om brädorna kärvar och inte går att klicka ihop kan man enkelt ta bort den nedre delen av brädans klicklås och istället limma fast den med ett vanligt snickarlim
- När man kommer fram till elementrör behöver man använda en sticksåg för att såga till en lösbräda. Figuranpassa brädan så att den passar runt röret och fäst fast den med snickarlim
- Även den sista golvbrädan kan behöva sågas till och limmas på plats. Viktigt då är att man använder rikligt med lim och ett slagjärn för att pressa ihop den sista brädan med den näst sista
Steg 3. Sätt tillbaka golvlister och städa
- När golvet är färdiglagt är det dags att montera tillbaka golvsocklarna eller en smyglist mot befintlig sockel
- Städa golvet genom framförallt dammsugning och torrmoppning för att säkerställa att allt damm försvinner. Det går också bra att torka av golvet med en ordentligt urvriden trasa som doppats i ljummet vatten
- Låt klickgolvet vila minst 12 timmar innan du ställer möbler på det för att låta limmade delar fästa ordentligt
Omslagsbild: LINOLEUMGOLV FORBO MARMOLEUM CLICK LIQUID CLAY