Vad är skillnaden på klinker och kakel?
Klinker klassas som slitstark grovkeramik och är tillverkat av stengods medans kakel är mer porösa keramikplattor som är gjorda av lera. Klinkers läggs därför på golv och kan vara antingen glaserade eller oglaserade, och kakel sätts på väggar och är alltid glaserade.
Vad är skillnaden på kakel, klinker och granitkeramik?
Kakel, klinker och granitkeramik består av bränd lera. Ju tätare den brända leran är desto mindre vatten kan den absorbera. Förmågan att absorbera vatten avgör om materialet kallas kakel, klinker eller granitkeramik.
Klinker och granitkeramik har man på golv och kakel på vägg. Granitkeramik är hårdare än klinker och är därför bättre utomhus och i offentliga lokaler.
Hur lägger man klinker?
Steg 1. Planering och förberedelser
- Rätta till eventuella ojämnheter och sprickor i underlaget med en utjämningsmassa.
- Rengör underlaget och låt torka ordentligt. Om man ska lägga klinker i ett våtrum, exempelvis en dusch, behöver man även förbereda ett tätningsskikt med tätningsmassa eller tätskiktsfolie
- Prima golvytan med en primer för att få en så god vidhäftning som möjligt
- Beräkna fogbredden som passar till plattorna storlek. Tumregeln säger att klinkerplattor bör ha en fogbredd mellan 4-10 mm. Det finns även en rekommenderad fogbredd för varje typ av klinkers så läs noga igenom produktbeskrivningen
- Mät upp golvytan för att införskaffa rätt mängd material och för att kunna planera plattläggningen noggrant. Kom ihåg att lämna plats för en rörelsefog/expansionsfog om det är en större golvyta. Om inte rummets väggar är kaklade kan man välja/behöva köpa till mer material i form av sockelplattor också
- Införskaffa rätt verktyg och material för ditt ändamål
Verktyg | Material |
---|---|
Borrmaskin | Klinker |
Kakelskärare och kakeltång | Fogbruk |
Vattenpass | Fästmassa |
Fixkam och fogutjämnare | Primer |
Gummiklubba och gummiskrapa | Kakelkors |
Knäskydd och skyddsglasögon | Sanitetssilikon |
Steg 2. Fästa klinker
- Blanda ihop fästmassan och fördela det med fixkammen på en del av underlaget. Använd rikligt med fästmassa för att sätta fast klinkerplattorna. Lägg plattorna på plats genom ett lätt tryck innan de knackas fast med en gummiklubba, knacka dock inte ned plattorna hela vägen till underlaget. Börja från mitten av rummet och jobba dig utåt mot en dörrpost
- Lägg varje klinkerplatta mot den föregående och dra ut den till önskar fogavstånd. Då pressar ingen fästmassa ut mellan fogarna
- Använd ett kakelkryss i fogarna för att få det exakt lika stora
- För att passa in klinkerplattorna längs med väggarna i rummet behöver de skäras till med en kakelskärare. Sätt maskinens skärhjul framtill och för den med ett lätt tryck över hela plattan. Ha den skurna kanten mot väggen för snyggast resultat
- Vid besvärligare delar av rummet, såsom hörn och vattenrör, kan man behöva nypa bort små bitar av klinker i taget och skära till för att de ska passa. Använd en kakeltång till detta
Steg 3. Foga klinker
- Se till att plattytan är ren från fästmassa och annat innan fogbruket blandas till en fogmassa och appliceras på ytan. Vilken fogmassa man ska använda styrs av hur tjocka plattorna är. För en djupare fog om ca 10 mm passar en multifogmassa, medan det för en grundare eller bredare fog behövs bredfog
- Sprid ut massan jämnt över golvet och skrapa ned den med en gummiskrapa. Fuktig fogmassa går sedan att ta bort från ytan med en gummiskrapa men komplettera med svampskrubbning
- Övergången mellan plattorna, och sockel om en sådan används, ska till sist fogas med en elastisk silikonfogmassa
- Sist men inte minst drar man en fogutjämnare över fogarna
- Låt golvet torka, polera plattorna – klart
Kan jag borra i klinker?
Ja, det kan du. Det går bra att använda de flesta borrmaskiner, huvudsaken är att det går att montera på ett coromantborr som särskilt används för kakel och klinker. Tänk på att inte använda borrens hammar- eller slagborrläge då det kan göra att klinkerplattan spricker. Fäst gärna en bit maskeringstejp på platsen där du ska borra och borra igenom den. Detta för att inte slinta med borren mot klinkers glatta yta. Efter att du har borrat är det viktigt att spruta in sanitetssilikon i hålet eftersom du har brutit klinkerplattans fuktspärr. När du har gjort detta kan du plugga igen hålet med skruvplugg.
Obs! Kom ihåg att använda skyddsglasögon
Passar klinker med golvvärme?
Ja, klinker passar utmärkt tillsammans med golvvärme då det värms upp fort och bibehåller värmen. Det är faktiskt rekommenderat att ha golvvärme till ett klinkergolv i framförallt badrummet för att golvet inte ska bli för kallt mot nakna fötter. Du kan antingen välja vattenburen golvvärme eller elektrisk golvvärme, där den senaste ur en arbetssynpunkt är lättare att lägga och passar till de flesta rum. Däremot bör inte klinkers typen du väljer ha en högre vattenabsorption än 6 procent eller placeras i en källare då det kan leda till fuktvandring.
I vilken miljö är klinkergolv lämpligt?
Badrum
Klinker är optimalt i ett badrum eftersom det är lättstädat, fukttåligt och passar bra med golvvärme. Badrum är därför det mest populära rummet att lägga klinkergolv i.
Kök
Förutom att klinker är lättstädat och fukttåligt är det också snyggt då varje klinkerplatta skiftar unikt och ger golvet ett levande intryck. Därav passar klinkers mycket bra även i kök.
Hall
Av precis samma skäl som klinkergolv passar bra i kök passar det också bra i en hall eller ett kapprum.
Källare
Det går bra att lägga klinkergolv i källaren som ofta har ett betongunderlag som tillåter golvfogarna att andas. Även om klinkers är tåliga mot fukt och det kan vara frestande att installera golvvärme på ett kallt källargolv ska man inte göra det eftersom det kan leda till fuktvandring.
Garage
Klinker passar att lägga i garage även om man bör använda en särskild garageklinker som står emot frost och tyngd från fordon. I ett garage ska klinkerplattorna även läggas på en gjuten sula och gärna med en större fogbredd/större plattor för att minska slitaget. Undvik också glaserade plattor då dessa kan göra golvet halt i denna typ av utrymme.
Utomhus
Det går bra att ha klinker utomhus på exempelvis en balkong, ett uterum, stengång eller i/vid en pool. Viktigt att tänka på är att man använder sig av klinkers som är särskilt anpassat för ändamålet att användas utomhus och därför till exempel har en baksida av glasmatta och inte pappersmatta.
Vilka underlag kan man lägga/inte lägga klinker på?
Klinker på klinker
Man kan lägga klinker på klinker om det gamla klinkerplattorna sitter fast ordentligt. Ta reda på det genom att knacka på varje platta. Om en platta är lös ska denna limmas innan man kan lägga ett nytt klinkergolv ovanpå.
Klinker på betong
Det går bra att lägga klinker på betonggolv men det måste vara torrt och jämnt. För att försäkra sig om detta ska ett betonggolv först spacklas och rollas med primer. Följ upp med ett vattenpass för att se att golvytan är jämn
Klinker på plast
Det är inte optimalt men det går att lägga klinker på ett hårt plastgolv. Är underlaget en däremot en gammal plastmatta är det bäst att ta bort denna först. Det är en relativt enkel process att göra själv, och garanterat enklare än att lägga klinkers på plast.
Klinker på trä
Man ska helst inte lägga klinker direkt på ett trägolv då trä är ett levande material som rör sig medan klinker inte är det. Men om man ska göra det måste man först göra underlaget hårt och stumt med golvgipsskivor som placeras ovanpå bjälklag. Annars finns det risk för att golvet kommer att svikta och att det uppstår sprickor i klinkerfogarna och klinkerplattorna.
Hur underhåller och rengör jag klinkergolv?
Du ska helst undvika att rengöra klinker med såpa då det kan bilda en fet beläggning på golvet där smuts sedan får fäste. Är såpan dessutom exempelvis färgad grön kan den missfärga fogarna eller klinkergolvet om det är gjort av ett naturstensmaterial. Du ska inte heller rengöra klinkergolvet med kalkrengöringsmedel då de kan blekas. Använd istället ättika för att specifikt ta bort kalk. Det är att föredra att rengöra golvet genom att torrmoppa det eller moppa med varmt vatten som har en skvätt svagt alkaliskt rengöringsmedel i sig. Man kan också impregnera och syratvätta klinkergolv.
Impregnering
Sten- och fogimpregnering kommer i sprayform och skyddar fogar och klinker mot fukt, kalk, fett från bland annat tvålrester samt svartmögel. Den påverkar inte glans eller färg och impregneringen fungerar därför bra även på marmor och annan natursten. En behandling med impregnering håller cirka två-tre år.
Syratvätt
Syratvätt rengör framför allt fogarna och görs oftast när golvet är nylagt. Eftersom det är en sur produkt som bidrar till effektiv rengöring är det viktigt att man väljer en syratvätt specifikt för klinker och att man först sköljer golvet med vatten, även kallat att vattenmätta.
OBS! Använd alltid skyddande handskar när du arbetar med syrliga vätskor eftersom de kan irritera och i värsta fall fräta på huden.
Kan man måla klinker?
Ja, det kan man. Först rengör man golvet grundligt med rengöringsmedel innan man grundmålar klinkerplattorna med en särskild klinkerfärg. Använd med fördel en skumgummiroller för att applicera färgen. Eftersom ytan är rätt glatt är det bra att åtminstone måla två lager efter att man har grundat. Låt torka ordentligt där i mellan, minst 12 timmar.
Vilka material/mönster är vanliga för klinkergolv?
Natursten
Natursten kommer från äkta stenblock och de stenarna som är vanligast att använda till klinker är marmor, kalksten, granit och travertin. Olika naturstenar har olika hårdhet men samtliga klassas som ett hårt och hållbart material som passar bra till både golv och vägg. Dock kan underlaget repas, repor som inte går bort utan blir en del av den naturliga patinan.
Marockanskt
Äkta marockanskt kakel/klinker är egentligen färgade betongskivor. Betong är ett poröst material och kan därför suga åt sig vätskor och få fläckar som inte går bort. Därför behandlar man äkta marockanska golv med impregnering. Marockansk klinkergolv är ofta färggranna men finns i många olika utföranden. Man kan också köpa vanliga klinker med mönster som liknar de mönster äkta marockanskt klinker brukar ha.
Terazzo
Terazzo är ett kompositmaterial som framställs av krossad marmor, hårdbergarter eller cement. Det används som mosaik- och granitimitation och är ett snyggt men billigare alternativ till klinkers som är gjord av äkta natursten. Det som kan vara negativt med terazzo är att det skiftat i grått och kan upplevas dammigt när det är nytt. Det har att göra med den naturliga kalkutfällningen som sker.
Octagon/Hexagon
Octagon/Hexagon är även det en mönsterstil. Det är populärt för att det går att variera mönstret genom att sätta en valfri passbit varsom på golvytan. Nackdelen med octagon/hexagon är att det kräver en del förplanering för att golvet inte ska upplevas rörigt och för att mönstret ska bli jämt och proportionerligt till rummets yta.
Fiskbensmönster
Fiskbensmönster på klinkers ger ett rum en lyxig känsla. Det passar särskilt bra i stora rum eftersom fiskbens klinkers ofta levereras i en stor, avlång platta. Det enda negativa med denna typ av mönster på klinkergolv är att det tar längre tid att lägga då man måste tänka på både golvets längdriktning och mönsterutformning under tiden man lägger det.
Träimitation
Träklinker är en imitation av trä. En stor fördel med denna typ av klinker är att det ser ut som trä men är mer slitstarkt och vattentåligt, vilket gör att man kan ha det i till exempel i en dusch eller badrum. Nackdelen är att golvet kan upplevas stumt då man är van vid att trägolv ska kännas mjukare mot fotsulorna.
Sjösten
Sjösten är precis som natursten ett slitstarkt och naturligt material som skapar en harmonisk känsla inomhus. Det är också lätt att rengöra om man snabbt torkar bort smutsen, men låter man den sitta ett tag kan sjösten suga åt sig den ordentligt och därför behöver ytan behandlas med olja.
Mosaik
Mosaik är små glaserade eller oglaserade som är gjorda av antingen glas eller natursten. De levereras på kartor av glasfiber eller papper, vilket gör att de passar antingen i torra eller våta utrymmen, och mäter ofta mellan 15-100 mm. Nackdelen med mosaik är att det kan vara svårare att lägga än om man arbetar med större klinkerplattor då de kräver mer precision och ett jämnare underlag.
Omslag: svenskakakel.se