Vad är ett massivt trägolv?
För att ett trägolv ska klassas som massivt ska det genomgående bestå av ett och samma träslag och därför inte av flera olika skikt. Det gör att golvtypen har en lång livslängd och går utmärkt att renovera. Hit hör exempelvis massiv parkett, brädor av barr och plankor av lövträ. Massiva trägolv kan därav även kallas för brädgolv och plankgolv. Golven finns att få antingen som behandlade eller obehandlade.
Vika träsorter används till massiva trägolv?
Det går att göra trägolv av de allra flesta träslag men här går vi igenom 10 av de mest omnämnda.
Furu
Furu är ett vanligt golvmaterial då det passar utmärkt att lacka och slipa eftersom träet är relativt mjukt. En nackdel med att det är ett mjukare träslag är att det lättare kan få märken och att smuts lättare kan tränga ned i golvspringorna.
Ek
Ek är ett av de vanligaste och mest klassiska träslagen att ha på golv eftersom det är hårt och hållbart mot slitage. Det går också mycket bra att slipa ek för att fräscha upp ytan. Nackdelen är att det kan vara känsligt mot temperaturförändringar.
Gran
Vi har mycket gran i Sverige men det mesta går på export och används inte vanligtvis till nytillverkning av golvmaterial, men det kan finnas kvar i gamla hus då träslaget är tåligt. Det var vanligare förr i tiden, vilket har att göra med att det under 1900-talets senare del har blivit populärt att plastlacka golv och grangolv blir tyvärr gula om man har på plastlack.
Bok
Bok är precis som ek ett hårt och hållbart träslag men en aningen segare och ljusare. Träet kan också vara känsligt mot temperaturskillnader så det rekommenderar inte att ha i exempelvis en hall eller på en veranda.
Ask
Ask har få kvistar, vågiga ådringar och är hårt, segt, hållbart och ljust, vilket gör det väldigt uppskattat. Det som kan vara mindre bra med ask är att fläckar lättare syns eftersom det just är ett ljusare träslag.
Lönn
Lönn är segt och kompakt med ett livligt utseende, nästan helt utan kvistar och med flammor. Det gör golvet unikt och populärt. I likhet med bok är tyvärr även lönn känsligt för temperaturskillnader.
Valnöt
Valnöt är vackert och har den speciella egenskapen att det ljusnar med tiden istället för att mörkna med tiden som de flesta andra träslag gör. Valnöt är ett mjukt träslag, vilket gör det lättslipat men också känsligare mot repor och andra skador.
Körsbär
Körsbär är ett slitstarkt och mycket levande träslag som till en början är svagt rosa men med tiden byter utseende och mörknar. Nackdelen med körsbär är att det kostar en del både för plånboken och miljön eftersom det måste importeras antingen från USA eller Brasilien.
Jatoba
Jatoba räknas som ett tropiskt träslag som importeras från Syd- och Centralamerika. Det gör att kostnaden för att lägga ett trägolv i jatoba drar iväg. Det kan också vara svårt för en privatperson att slipa ett sådant golv då det är ett mycket hårt träslag. Om man kan frånse detta är trägolv av jatoba mycket vackra med ett mörkt, rödbrunt och elegant utseende.
Merbau
Även Merbau är ett rödbrunt träslag med vacker ådring som ger ett elegant utseende, samtidigt som det är väldigt hållfast. Likt Jatoba är träslaget så pass hårt att det kan vara svårt att slipa för gemene man.
I vilka miljöer är trägolv lämpliga/olämpliga?
Massiva trägolv gör sig generellt bäst i torra utrymmen då de består av ett naturmaterial som påverkas av den relativa fuktigheten i luften. Det innebär helt enkelt att de krymper och sväller beroende på om det är torrt eller fuktigt. Den optimala luftfuktigheten för trägolv ligger därför någonstans mellan 30-60 procent. Däremot kan vissa typer av massiva trägolv består passa bra till fuktigare miljöer, exempelvis en altan, balkong eller på en toalett om det där inte finns en golvbrunn. De golv som passar utomhus är då vanligtvis gjorda av träslagen teak eller bankeray.
Sovrum
Eftersom trägolv är vackra, sköna och varma att gå på samt går att kombinera med golvvärme gör de sig väldigt bra i sovrum.
Vardagsrum
Av samma skäl som trägolv passar mycket bra att ha i sovrum passar de också att ha i vardagsrum
Kök
Även om trägolv i kök utsätts för mer väta och slitage går det bra att ha dem här eftersom de är lätta att renovera om de skulle bli alltför slitna. Se till att välja ett massivt trägolv av ett hårt träslag som inte repas så lätt.
Badrum
Trägolv passar inte i våtrum såsom badrum men det finns undantag. Träslagen teak eller bankerey som går bra att ha utomhus går också bra att ha i ett badrum så länge det inte läggs nära en golvbrunn.
Källare
Om ens källare inte har en relativ fuktighet på över 60 procent, och man använder ett träslag som passar för fuktigare miljöer går det absolut bra att ha ett trägolv i källaren. I ett sådant rum består ofta golvunderlaget av en betongplatta och då ska man alltid ha en fuktspärr mellan golvet och betongplattan.
Vilka för- och nackdelar finns det med trägolv?
Fördelar
- Trä är ett vackert och levande material
- Hållbara
- Kan renoveras i hög utsträckning
- Miljövänligaste golvalternativet
Nackdelar
- Kräver en hel del underhåll och försiktighet eftersom det lätt kan repas och få jack
- Många träslag är känsliga mot väta
- Just eftersom trä är ett levande material kan de knarra, sätta sig, böja sig flisa sig och springor kan uppstå
Hur lägger jag ett trägolv själv?
Du kan antingen fästa ett trägolv flytande (klickgolv), spika/skruva eller limma fast det på underlaget. Det som styr vilken metod som passar bäst är vilket träslag golvet består av, vilket mönster det har och vilket typ av underlag du ska lägga det på. Därför är det viktigt att alltid följa de särskilda anvisningar som medföljer det specifika golvet du har köpt. Här följer ett generellt tillvägagångssätt:
Förberedelser
Införskaffa dessa verktyg:
- Arbetshandskar
- Skyddsglasögon
- Måttstock
- Vinkelhake
- Nya lister
Verktyg för att lägga klickgolv:
- Sticksåg eller cirkelsåg
- Gummiklubba
- Slagkloss
Verktyg/material för att spika/skruva fast trägolv:
- Spik/skruv
- Hammare
Verktyg/material för att limma fast trägolvet:
- Lim
- Roller/pensel
- Eventuell självhäftande tejp
Välj längd och bredd
Det är en smaksak vilken längd och bredd du vill ha på brädorna men du bör välja ett trägolv som passar in tidsmässigt i byggnaden. Med andra ord mått som utseendemässigt passar till övriga detaljer i hemmet som styrs av byggår.
Planera för vilken ledd golvet ska ligga på
I ett långsmalt rum ska golvet ligga i rummets längdriktning, medan skarvarna i ett kvadratiskt rum ska gå mot väggen med störst fönster som ger mest ljusinsläpp. Finns det flera stora fönster och i olika väderstreck i ett kvadratiskt rum kan man även där lägga golvet i rummets längdriktning. Tänk på att du också får mindre golvspill och att det är lättare att lägga golvet om det går i linje med rummets huvudingång.
Kom ihåg den relativa fuktigheten
Då trägolv är ett levande material är det viktigt att den relativa fuktigheten i rummet ska ligga mellan 30-60 %. Underlaget måste också vara rent och jämt eftersom ojämnheter exempelvis kan orsaka knarrande golv.
Fäst golvet flytande, limmat eller med spik/skruv
- Ett flytande trägolv, även kallat klickgolv, sågas till och brädorna klickas sedan ihop med varandra genom att du slår på en slagkloss med en gummiklubba. Eftersom det inte limmas/spikas/skruvas fast måste du lämna en rörelsefog om 8-10 mm runt hela golvytan. Detta för att träet sväller och krymper i samband med temperaturförändringar. Rörelsefogen döljer du sedan enkelt med en golvlist.
- Om underlaget är gjort av betong ska du använda ett trägolv som limmas på direkt på golvytan. Fördela limmet på golvytan med hjälp av en roller eller pensel och tryck dit golvbrädorna. Vissa typer av trägolv kräver istället en särskild självhäftande tejp som du fäster mellan brädorna.
- Om underlaget är ett befintligt trägolv eller består av bjälklag ska det nya trägolvet istället spikas eller skruvas fast.
Funkar trägolv med golvvärme?
Ja, trägolv som limmas fast på underlaget eller spikas/skruvas fast i bjälklag fungerar med golvvärme. Se till att golvets fuktkvot är nere på cirka 10 procent innan du lägger det och täck med en ångspärr i form av åldersbeständig plast.
Tänk på att yttertemperaturen på golvytan inte får överstiga 27 grader. Detta kan undvikas genom att installera ett värmesystem med värmefördelningsplåtar som sprider värmen jämnt under hela golvet.
Den relativa luftfuktigheten bör ligga mellan 30 och 60 % under hela året.
Man bör undvika träslagen bok och lönn, dessa krymper och sväller mer än andra träslag, vilket kan ge skador på golvet.
Hur slipar man ett massivt trägolv?
Eftersom massiva trägolv bara består av ett träslag är de enkla att slipa. Det man ska tänka på är dock att alltid ta hänsyn till golvets skick, träslag, mönster samt vilken ytskiktsbehandling som har använts innan man påbörjar en slipning av det.
Hur behandlar man massiva trägolv?
Golvlack
Lack tränger inte ned i träet utan lägger sig som en skyddande yta ovanpå, vilket gör det till den mest slitstarka och lättskötta golvbehandlingen. De allra flesta trägolv går att lacka, förutom de som är gjorda av träslaget körsbär. Man ska inte heller lacka ett redan kemiskt behandlat trägolv.
Man kan även använda sig av ett UV-härdat lack. Då lägger man ett tunt lager lack som sedan härdas med hjälp av en lampa med ultraviolett ljus. Det ger en blankare yta än om man använder sig av vanligt golvlack.
Man kan också grunda med pigmenterad lack och toppa med en matt lack som i denna filmsekvens från Bona:
Olja
Man kan antingen olja golvet med naturolja, olja med pigment, UV-olja eller hårdvaxolja.
Naturolja är fritt från lösningsmedel och behöver därför periodiskt underhåll för att behålla sin lyster. Denna typ av framhäver träets naturliga färg och ådringar.
Olja med pigment är som naturolja men med skillnaden att man kan ändra nyans på golvet och därav skapa en helt annan känsla i ett rum.
UV-olja innehåller polyuretan vilket gör den extra slitstark. Därför behöver man sällan bättra på denna typ av olja.
Hårdvaxolja
Hårdvaxolja impregnerar träet samtidigt som det ger en skyddande yta med hög slitstyrka mot vatten och annat spill. Det är därför en bra behandling för trägolv. Exotiska träslag behöver hårdvaxolja specialanpassad för dem.
Lut
Lut motverkar träets naturliga gulningsprocess och gör att det behåller en ljus och mer gråaktig yta under en längre tid. Det finns två typer av lut, en starkare alkalisk och en syntetisk lut med lägre pH-värde som ger samma effekt. Ett lutat trägolv behöver även förses med en skyddande ytbehandling såsom vax eller olja.
OBS! Traditionell lut är frätande och måste hanteras varsamt. Ha både skyddshandskar och munskydd.
Bets/vitbets
Att betsa ett trägolv innebär att man färgar in träet i en önskad nyans samtidigt som man behåller träets naturliga utseende med ådringar. Att vitbetsa golvet betyder att man färgar träet vitt. När man har betsat trägolv behöver man även komplettera med en annan ytskiktsbehandling, gärna olja eller hårdvaxolja för att bevara det naturliga utseendet.
Lasyr/vitlasyr
Att lasera trägolv liknar att betsa trägolv men med skillnaden att lasyren är tunnare och därför inte tränger lika djupt ned i träet. Lasyren ger därmed trägolv mer färg och döljer ådringarna mer. För en djupare tränyans ska man helt enkelt välja bets och för en större variation i färgen lasyr. Precis som vid betsning måste man avsluta med ytterligare en ytskiktsbehandling i form av olja eller hårdvaxolja.
Målarfärg
Att måla trägolv räknas inte heller som en ytskiktsbehandling men ger nytt liv till golvet samtidigt som man får det att upplevas som jämnare. Ett mycket slitet trägolv passar därför bra att måla.
Fernissa
Att fernissa trägolv påminner om att lacka golv och man kan göra det i flera skikt utan att skada golvyta. Fernissa är alltid ett färglöst lack om man inte blandar ut den med linoljefärg för att göra trägolv mer bruna. Detta är dock ingen vanlig behandling idag utan något man brukade göra i början av 1900-talet.
Hur underhåller/rengör man trägolv?
Bona med bonvax
Man kan bona ett lackat, massivt trägolv ungefär vartannat åt. Då dammsuger man först golvet innan man lägger på en liten mängd bonvax på golvytan och jobbar in med en polermaskin. Man hyr enkelt en polermaskin på ett byggvaruhus.
Rengör med golvpolish
Genom att rengöra ett lackerat trägolv med golvpolish får man enkelt bort repor samtidigt som man ger golvytan en ny lyster. Man applicerar bara produkten på en mopp, moppar golvet och låter det torka. Golvpolish finns i två glansgrader, matt eller blank.
Skura med golvsåpa/linoljesåpa
Att skura golv med såpa rengör inte bara golvet utan gör det samtidigt mer slitstarkt om det består av träslagen furu- och grangolv. Man ska däremot inte såpaskura trägolv gjorda av ek eller bok då de kan missfärgas.
Linoljesåpa är fetare än vanlig golvsåpa och fettar därför in ytan bättre.
Vad är det för skillnad på spontat och kilsågat trägolv?
Kilsågat trägolv innebär att golvet är lagt direkt på bjälklaget. Detta är vanligt i mycket gamla hus som är byggda innan 1800-talets mitt. Idag är trägolv istället spontade, i regel ändspontade, eller notade för att man ska kunna passa ihop brädor eller plankor med varandra och lägga direkt på golvytan.
Vad innebär att nåta ett trägolv?
Det innebär att man sätter fog mellan golvspringorna för att skapa en slät yta. Ordet nåta betyder ordagrant att fylla igen.
Omslagsbild: Lutat vitt furugolv som heter Classic Vitt, från Baseco