Vad klassas som ett parkettgolv?
Ett parkettgolv är ett äkta trägolv i tre skikt:
- Ett ytskikt som består av ett hårdare träslag och flera lager ytbehandling
- Ett mellanskikt av mjukare trä eller HDF som ger golvet stabilitet och belastbarhet
- Ett bottenskikt som även det hjälper till att stabilisera parketten
Vad är 1-stavs, 2-stavs- och 3-stavs parkett?
Det som skiljer dessa parkettsorter åt är hur många stavar som finns på varje planka, med andra ord vilka mönstervariationer som återfinns i träet.
- En 1-stavsplanka är lika bred som hela plankan och har sågats från ett och samma stycke trä. Denna typ har alltså en lägre mönstervariation. Det gör att 1-stavsparkett passar bättre i större rum, där det ger ett lugnare intryck.
- En 2-stavsplanka har istället två stavar bredvid varandra på varje planka
- En 3- stavsparkett har tre stavar i bredd på varje planka som har placerats ut slumpmässigt för att skapa ett livfullt mönster. Flerstavsparkett passar bättre i mindre rum och får dessa att se större ut.
Vad är skillnaden på fiskbensparkett, skeppsgolv och holländskt mönster?
Fiskbensparkett
Fiskbensparkett blev populärt under 1500-talet i Frankrike och var en symbol för status och elegans. Det finns två typer av fiskbensparkett klassisk och chevron (point de Hongrie). Chevronparkett har rak kant mellan vinklarna.
Skeppsgolv
Man kan känna igen skeppsgolv på de karaktäristiska mörka ränderna som kallas för listmarkering. Parketten består av en gummilist som har frästs ner och monterats i fabrik. Listen gör att golvet får ett karaktäristiskt utseende där varje bräda får en egen rörelsefog. Samma effekt fås vid notning av massiva brädgolv.
Holländskt mönster
Ett holländskt mönster är när stavarna är lagda i ett rutmönster. Detta mönster ger stor karaktär till olika typer av rum.
Vilka träslag kan parkettgolv bestå av?
- Ek
- Furu
- Bok
- Gran
- Björk
- Körsbär
- Ask
- Lönn
- Merbau
- Teak
- Valnöt
Hur lägger man parkettgolv?
Tillvägagångssättet för att lägga parkettgolv skiljer sig åt beroende på vilken typ av parkettgolv det är och vilket träslag det består av. Man ska därför alltid läsa igenom varje golvs specifika läggningsanvisning som medföljer.Här har vi samlat våra generella tips för hur man lägger flytande klickparkett då det är vanligast förekommande
Se till att ha dessa verktyg
– Tumstock
– Penna
– Hammare
– Slagkloss
– Stämjärn/slagjärn
– Vinkelhake
– Stick- eller cirkelsåg
– Fogsvans
Förbered underlaget
Se till att underlaget där parkettgolvet ska läggas är slätt, rent och torrt. Läs på vad som gäller för just det underlaget där parketten ska läggas. Ett betonggolv måste till exempel ha en ångspärr. Rumstemperaturen bör även ligga någonstans kring 18 grader och luftfuktigheten på mellan 30-60 procent.
Planera hur golvet ska ligga
En bra tumregel är att lägga brädorna i den riktning som det största ljusinsläppet kommer ifrån. Om rummet är långsmalt ska brädorna ligga i rummets längdriktning. Öppna flera golvpaket och sortera ut brädorna för att få en jämn och harmonisk färgövergång. Se också till att kvistar och andra färgvariationer är jämt fördelade över rummet.
Kom ihåg rörelsefogen
Eftersom man inte spikar eller limmar ett flytande parkettgolv ska man lämna ett mellanrum mellan golvet och väggarna, detta kallas för rörelsefog. Den är viktig för att parkett är gjort av trä som är ett levande material som sväller och krymper i takt med temperaturförändringar.
Rörelsefogens storlek i mm, kan räknas fram med formeln: 1,5 mm x meter golvbredd.
Vanligen 8-10 mm runt hela golvytan, inklusive trösklar, dörrkarmar och skarvar mot andra golv. Man döljer den sedan enkelt med sockel eller golvlist.
Mät upp rummet
När man mäter upp rummet räknar man bort rörelsefogens totala bredd. Man ska också mäta upp för att se om den sista brädraden kommer att bli smalare än 5 cm. Om den blir den är det bra att kapa några centimeter på den första brädraden man ska lägga för att jämna ut golvmönstret.
Klicka ihop golvet
Lägg ut den första brädan längs med väggen, mät ut vart den ska kapas för att nästa bräda ska passa, gör en markering, såga av och klicka fast nästa bräda. Fortsätt att passa och klicka fast brädorna i varandra tills hela golvytan förutom rörelsefogen är täckt. Den ska sedan täckas med sockel eller golvlist.
Vad är den bästa behandlingen av parkettgolv?
Vad som är den bästa behandlingen är högst individuellt då man ska välja typ av ytskiktsbehandling utefter vilket utseende på parkettgolvet man vill ha och beroende på vilken träslag det består av. Parkettgolv går nämligen både att olja, lacka, vaxa, betsa/vitbetsa, lasera och måla. Här går vi kort igenom fördelarna med respektive ytskiktsbehandling och på vilka träslag de passar.
Olja
Det finns olika typer av olja men gemensamt för dem är att de tränger ned i parkettgolvet och täpper till dess porer. Detta gör att det bildas ett skydd mot slitage, kemikalier och fukt samtidigt som golvet tillåts att andas och ser levande ut. Det går bra att olja de allra flesta typer av parkettgolv så länge golvet är obehandlat. De vanligaste träslagen att olja är ek, ask, teak och valnöt som alla är träslag som även gör sig bra utomhus.
Lacka
Lack tränger inte ned i träet utan lägger sig som en skyddande yta ovanpå, vilket gör det till den mest slitstarka och lättskötta ytskiktsbehandlingen. Alla typer av parkettgolv, förutom de som består av träslaget körsbär, går att lacka. Men för ett redan kemiskt behandlat trägolv rekommenderas det inte.
Vaxa
Vax, såsom hårdvaxolja, impregnerar träet och ger en naturlig, lätt glansig yta med hög slitstyrka. Man kan därför säga att vax som ytskiktsbehandling är ett mellanting mellan olja och lack. Det går bra att vaxa i stort sett alla typer av parkettgolv men man ska undvika de som består av tropiska träslag eftersom hårdvaxoljan har svårt att härda på de trätyperna.
Betsa/vitbetsa
Att betsa ett parkettgolv innebär att man färgar in träet i en önskad nyans samtidigt som man behåller träets naturliga utseende med ådringar. Att vitbetsa golvet, alltså att färga träet vitt, är det populäraste alternativet då det gör ett rum mycket ljusare. När man har betsat parketten behöver man även komplettera med en annan ytskiktsbehandling, gärna olja eller hårdvaxolja för att bevara det naturliga utseendet.
Lasera
Att lasera parketten är i stort sett samma sak som att betsa den men med skillnaden att lasyren är tunnare och därför inte tränger lika djupt ned i träet. Lasyren ger därmed parkettgolvet mer färg och döljer ådringarna mer. För en djupare tränyans ska man välja bets och för en större variation i färgen lasyr. Precis som vid betsning ska man avsluta med ytterligare en ytskiktsbehandling i form av olja eller hårdvaxolja.
Måla
Måla parkettgolv gör man för att ge det nytt liv samtidigt som man får det att upplevas som jämnare. Ett mycket slitet trägolv passar därför bra att måla. Till skillnad från att betsa och lasera golvet gör målning att färgen blir tydligare, oavsett vilken kulör man väljer, och en ytterligare ytskiktsbehandling i form av exempelvis olja behövs nödvändigtvis inte.
Hur slipar jag ett parkettgolv själv?
Vi har gjort en enkel och heltäckande instruktion för dig som planerar att slipa din parkett på egen hand. Det lättaste att hyra en golvslip av excenter-typ. Det första grövre slippappret tar bort golvets ytbehandling. Därefter slipar du golvet med finare och finare sandpapper tills ytan är slät.
Vad kostar det att slipa parkettgolv?
Kostnaden för att slipa ett parkettgolv påverkas av; golvets skick, vilket träslag det består av, hur stor golvyta som gäller, vad golvets ytskikt ska behandlas med, om man gör det själv eller anlitar en golvfirma, samt om man har pengar kvar att dra av genom Skatteverkets rotavdrag.
Om man slipar golvet själv
Det man kan räkna på i förväg om man ska slipa golvet själv är kostnaden för utrustningen och materialet man behöver för att slipa golvet.
Utrustning/material | Kostnad |
Stor golvslip om 70 kg | Ca 500 kronor dygn 1, halva priset dygn 2 |
Mindre golvslip om 40 kg | Ca 400 kr/dygn, halva priset dygn 2 |
Kantslip | Ca 200 kr/dygn |
Slippapper | Ca 400 kr/25 kvm |
Golvlack 5 liter | Ca 1200 kronor |
Golvolja 5 liter | Ca 900 kronor |
Om man anlitar en golvfirma
Samma faktorer som för att slipa golvet själv spelar även in när man anlitar en golvfirma. Priset varierar givetvis mellan olika golvfirmor men snittet ligger mellan 100-200 kr/kvm om man har kunnat göra rotavdrag. Om man betalar uppemot 200 kronor per kvadratmeter bör också ytskiktsbehandlingen ingå.
För att rotavdraget ska gälla behöver golvföretaget man anlitar vara anslutna till Golvbranschens standardavtal A86. Det som sedan avgör om man som privatperson har rätt till rotavdrag är om man själv nyttjar eller äger bostaden och om man inte förbrukat sitt maxbelopp om 50 000 kronor per år. Rotavdraget slås dessutom ihop med rutavdraget och varje vuxen person i ett hushåll har rätt till 50 000 kronor vardera per år. Rotavdraget täcker 30 procent av arbetskostnaden och rutavdraget 50 procent.
Kom ihåg! Som konsument ansvarar man själv för att bevisa att rotavdraget inte är förbrukat eftersom golvföretag inte automatiskt får upplysning om detta från Skatteverket.
Här kan du räkna ut rot- och rutavdrag på Skatteverkets hemsida
Tips!
På golvslipning.se startsida kan man fylla i olika parametrar för att helt kostnadsfritt få upp till fem offerter för golvslipning. Förfrågan är aldrig bindande och man bestämmer själv om man vill anlita någon av föreslagna golvfirmor.
- Golvyta i kvadratmeter
- Typ av golv
- Vilken ytskiktsbehandling som önskas
- Om det krävs någon typ av förarbete
- Bilder på golvet som ska slipas
- Annan valfri information om sitt golvprojekt
- Kontaktuppgifter
Hur ska man underhålla/sköta ett parkettgolv?
Underhåll och golvskötsel av parkettgolv är viktigt för att det ska behålla sin kvalité, utseende och för att man inte ska få permanenta fläckar och repor. Hur ofta man ska sköta om sitt parkettgolv påverkas av vilken struktur det har, vad ytskiktet är behandlat med och var i hemmet det är lagt. Parkettgolv med fasade kanter och matt yta kräver exempelvis mer regelbunden skötsel. För att få så exakta skötselråd som möjligt är det alltid bäst att kontakta tillverkaren av golvet. Utöver detta är det också bra att hålla rumstemperaturen mellan 15-25 grader och fuktigheten någonstans kring 30-60 procent för att motverka att parkettgolv sväller och rör sig onormalt mycket.
Underhåll man kan göra för att fräscha upp sina lackerade parkettgolv:
Bona
Man kan bona ett lackat parkettgolv ungefär vartannat åt. Då rengör man först golvet med en dammsugare innan man lägger på en liten mängd bonvax på golvytan och jobbar in med en polermaskin. Äger man ingen egen polermaskin finns det att hyra i många byggvaruhus.
Rengöra med polish
Genom att rengöra sitt lackerade parkettgolv med polish kan man få bort repor och ge golvytan en ny lyster. Polish finns i två glansgrader, matt och blank. Man applicerar enkelt produkten på en mopp och moppar golvet.
Tvätta med refresher
Refresher fungerar likt polish men med skillnaden att den är lättare att slipa bort om man vill slipa om parketten. Refresher kommer inte heller i olika glansgrader utan anpassar sig till golvets befintliga glans och ger därför ett mattare intryck. Även denna produkt appliceras med en mopp.
Hur rengör man ett parkettgolv?
Det bästa sättet att rengöra ett parkettgolv är med torra metoder såsom att dammtorka och dammsuga. Men man kan även våttorka det lätt med en urvriden microfiberduk om man moppar upp vattnet direkt då träbaserade golv är känsliga för väta.
Kan jag laga hål i parketten själv?
Ja, om hålet inte är för stort kan du göra det genom att använda en träpasta. Fyll hålet med träpastan och lägg sedan samma ytbehandling ovanpå som du har på resten av parketten.
Kan man åtgärda en vattenskadad parkett?
Det beror på. Är det en mindre fuktskada går det bra, men är det en ordentlig vattenskada rekommenderar vi att kontakta en golvfirma för att få ett utlåtande gällande om de kan reparera parketten eller om den helt behöver bytas ut.
Om det är en mindre vattenskada/fuktskada där parketten har rest sig kan man göra på följande sätt för att reparera den:
- Borra ett hål i den eller de plankor som har rest sig i form av en kvadrat. Ha 10 mm från kanten till godo
- Ta en cirkelsåg och såga mycket försiktigt längs med kanterna från hål till hål
- Pilla bort träbitarna som har sågats av
- Kapa till nya plankor. Om man har haft svårt att hitta en planka som passar färgmässigt kan man göra en golvtransplantation. Det innebär att man mäter ut en bit från sitt parkettgolv som inte syns, exempelvis en del under soffan eller ett skåp, och använder den biten istället. Om man väljer att göra på detta sätt ska man dock fortfarande såga till en planka och ersätta hålet där man transplanterat golv ifrån.
- Justera notläppen på den planka/de plankor som används med cirkelsågen. Såga inte djupare än 4-5 mm.
- Testa och se om plankan passar. Om den gör det lyfter man upp den och limmar fjäder- och notsidan innan man lägger tillbaka plankan.
- För att plankan ska fästa ordentligt i limmet lägger man ut tyngder på den. Man kan fördelaktligen använda stenar eller hantlar som väger åtminstone 5-10 kg. Om det sipprar ut lim måste man torka bort det på en gång. Låt tyngderna ligga kvar i 24 timmar.
Hur får man ett parkettgolv att sluta knarra?
Orsaken till att parkettgolvet knarrar är ofta att något ligger och skaver, exempelvis en bräda mot en spik, regel eller annan bräda. Skavet kan uppstå när till exempel en golvregel spruckit eller sjunkit så att spikarna som ska hålla brädorna på plats börjar att lossna.
Beroende på hur golvet är uppbyggt finns olika knep att ta till för att försöka bli kvitt knarrandet.
Parkettgolv som ligger på reglar
Det knarrande ljudet kommer troligen från trä som skaver mot spikar, skruvar eller rör. Har man tur kan det därför räcka med att fästa dessa lite bättre. Däremot kan knarret även komma från själva reglarna som kan ha vridit eller slagit sig och då krävs det att man skruvar fast samtliga brädor ordentligt på reglarna. Får detta inte bort det knarrande ljudet kan även kilarna och klossarna under reglarna behöva någon form av åtgärd. Om knarret fortfarande inte försvinner kan det vara så att golvet sviktar och helt behöver bytas ut.
Parkettgolv som ligger på bjälklag
Ligger golvet på ett bjälklag brukar det knarra av samma anledning som för golv som ligger på reglar, därför ska samma åtgärder göras även här. Man kan även testa att hyvla bjälklagen eller stötta upp vardera sida av varje bjälke med en regel eller kraftig bräda.
Flytande parkettgolv
Det är inte lika vanligt att ett flytande golv knarrar eftersom det ligger löst ovanpå ett underlag och saknar spikar och skruvar. Däremot kan det knacka till när golvbrädorna slår mot underlaget. Om så är fallet bör man lägga om golvet då det innebär att det har hamnat luftfickor under det. Det i sin tur innebär inte nödvändigtvis att man behöver köpa ett helt nytt golv. Oftast går det bra att limma eller klicka tillbaka det gamla flytande parkettgolvet eller delar av det.