Vad är vinylgolv?
Vinyl är en plast som lämpar sig väldigt bra för golv. Golv med vinyl på toppen kallas vinylgolv. Vinylgolv är tåliga mot både smuts och slitage. De är också tysta och behagliga att gå på.
Vilka för- och nackdelar finns med vinylgolv?
Fördelar:
- Vinylgolv är slitstarka, vattentäta och relativt tysta jämfört med exempelvis laminatgolv
- Bekväma att gå på
- Oftast billigare än andra golvalternativ
- Lätta att installera och underhålla
- Fungerar utmärkt att installera tillsammans med golvvärme
Nackdelar:
- Ytan på vinylgolv kan blekas och då är det nästintill omöjligt att återställa till ursprungsfärgen
- Vinylgolv kan vara känsliga mot större temperaturförändringar och rekommenderas därför inte att installeras i rum som utsätts för mycket värme, exempelvis i en bastu. Exponeras golvet för högre värme kan det ändra dimension och lossna, särskilt om man använt typen som limmas fast mot underlaget, så kallat LTV.
- Kan vara mer tidskrävande att lägga vinylgolvplattor än andra golv eftersom det är ett måste att installera expansionsfogar mellan omkringliggande rum för att motverka att golvet deformeras
I vilken miljö passar vinylgolv?
Kök
Vinylgolv passar perfekt i kök eftersom de är lätta att rengöra från exempelvis matspill och är vattentåliga.
Badrum
Badrum är fuktiga och därför går det utmärkt att ha vinylgolv som är mycket tåliga mot väta. Vinylgolv går också mycket bra ihop med golvvärme, vilket är populärt att ha i just badrum.
Hall
Den slitstarka ytan och möjligheten att rengöra golvet från grus och annan smuts med vatten gör att vinylgolv även passar utmärkt att lägga i hallen.
Uterum
Man kan lägga vinylgolv även i krävande miljöer, såsom uterum, om man väljer varianten som man limmar fast mot ytan.
Kan man lägga vinylgolv ovanpå alla typer av golv?
Nej, det går inte att lägga vinylgolv på alla typer av golvunderlag. Man kan inte lägga vinylgolv direkt på linoleum, gummi, laminat, heltäckningsmatta eller polyolefinbeläggningar. Om man har något av dessa golv som grundgolv i ett rum som man vill istället vill ha vinylgolv i måste man först ta bort det gamla golvet och rengöra underlaget från cement och limrester för att sedan slipa och spackla jämt.
Kom ihåg! Testa alltid mattlim för asbest innan du slipar bort det!
Så lägger du vinylgolv
Vinylgolv består av paneler i form av antingen flytande golvsystem som klickgolv och matta eller som plattor som ska limmas på underlaget, så kallat LVT. Tillvägagångssättet för att lägga dessa varierar därför lite beroende på vilken variant du väljer.
Oavsett golvtyp behöver du dessa verktyg:
- Arbetshandskar
- Skyddsglasögon
- Måttstock
- Vinkelhake
- Nya lister
- Penna
Verktyg/material du behöver för att lägga klickgolv:
- Sticksåg eller cirkelsåg
- Gummiklubba
Verktyg/material du behöver för att lägga matta:
- Mattkniv
- Skärlinjal
Verktyg/material för att lägga plattor:
- Lim
- Roller/pensel
- Eventuell självhäftande tejp
Förberedelser:
- Låt vinylgolvet ligga plant i minst 24 timmar innan du ska lägga det för att det ska hinna anpassa sig till rumstemperaturen och vara lättare att hantera
- Rengör underlaget mycket noga. Det får inte finnas damm- eller oljerester och underlaget måste vara helt torrt
- Om du vill lägga vinylgolvet ovanpå ditt nuvarande golv måste den ytan även vara slipad helt plan och spacklad med 2 mm flytspackel i förväg
- Ta bort golvlisterna då det underlättar för läggningen
- Bestäm på vilken ledd golvet ska ligga. I ett långsmalt rum är det bäst om golvet ligger i rummets längdriktning, men är det kvadratiskt ska skarvarna gå mot väggen där det största ljusinsläppet finns, det vill säga där släpljuset från rummets största fönster hamnar. Finns det flera stora fönster med samma mängd ljusinsläpp i ett kvadratiskt rum kan man istället lägga golvet i rummets längdriktning. Tänk också på att det blir mindre spill och lättare att lägga golvet om det går i linje med dörringången eller den ingång som används mest om det finns flera dörringångar.
Klickgolv
Vinylgolv som har ett klicklåssystem är enkla att lägga eftersom de inte behöver limmas och oftast går att lägga direkt ovanpå ett annat golv. När du lägger, eller klickar ihop, ett klickgolv ska du sätta distanskilar kring väggarna och andra fasta installationer såsom element för att ge golvet utrymme för att röra sig. Du kan även behöva såga bort utskjutande klicklister om det är ett golv som har lister på alla sidor, annars blir klicklisten och rörelsefogen större än listens djup. När du har gjort det är det bara att börja klicka ihop första raden av golvet från rummets kortsida för att sedan fortsätta med att sätta ihop hela rader längs med dess långsida. Ha en gummiklubba nära till hands för att ordentligt kunna kila fast de klickbara brädorna i varandras passningsspår.
Matta
Om du har köpt en hel mattbit på rulle ska du börja med att kapa dess våder med en kniv, gärna en krokkniv. Rulla ut mattan så att baksidan är uppåt och mät med en kapmån på cirka 5-10 centimeter på båda sidorna. Om vinylgolvsmattan ska mönsterpassas behöver du lite extra kapmån. Du kan även köpa färdigkapade längder och då behöver inte det här momentet genomföras. Om golvytan är mindre än 25 kvadratmeter behöver du inte limma mattan utan kan lägga den löst på plats och fixera skarvarna med dubbelhäftande tejp som är mjukgörarbeständig. Ta gärna bort golvlister för att underlätta läggningen och för att få ett så bra resultat som möjligt. Om du väljer att ha golvlisterna kvar ska du täcka mattkanten genom att spika fast en trekantslist, även kallat kvartsstav, efter att du har lagt mattan på plats. Se bara till att denna inte klämmer fast mattan mot undergolvet. Det kan du undvika genom att exempelvis lägga en stålspackel under listen vid varje tillfälle du slår ned en spik.
Plattor
Vinylgolv i form av plattor ska limmas fast på underlaget, vilket gör det extra viktigt med förberedande och ordentlig rengöring. Stryk gärna på limmet med en roller. Lägg den första plattan i limbädden och tryck till. Se till att den är rak då den kommer att påverka om resten av plattorna blir raka. Se också till att plattornas löpriktning som finns tryckt på baksidan ligger i samma riktning längs med väggens riktning. Kom också ihåg att installera expansionsfogar mellan omkringliggande rum för att golvet inte ska deformeras vid temperaturförändringar i rummet. Använd gärna sockellister som kantavslutning och övergångslister om golvet övergår till ett annat rum eller typ av golv.
Vad kostar det att lägga ett vinylgolv själv?
Du får räkna med att ett vinylgolv kostar någonstans mellan 180-400 kr/kvm att lägga själv, plus flytspackel som kan kosta allt från 200 kronor till 700 kr/kvm beroende på hur mycket som behövs för det specifika golvet du väljer. Det är ett rätt brett spann och har helt enkelt att göra med att det finns billigare och mer exklusiva vinylgolv. Du som privatperson får inte heller göra rotavdrag för materialkostnaderna!
Det du ska räkna med i din golvbudget är:
- Materialkostnad. Kom ihåg att köpa minst 5 procent mer golvmaterial än rummets yta eftersom du kan behöva såga eller skära många små bitar för att passa in golvet kring små hörn och vinklar
- Eventuell frakt- och leveranskostnad
- Införskaffande av verktyg såsom tumstock, mattkniv, vinkelhake, skärlinjal, eventuell dubbelhäftande tejp om märket på golvet kräver det
Vad kostar det att anlita en firma för läggning av vinylgolv?
Det som påverkar priset när du anlitar en firma är; hur stor golvyta det gäller, materialkostnad, hur mycket övrigt arbete som tillkommer, exempelvis rivning av tidigare golv, och om du betalar den valda firman ett timpris, ett fast pris per kvadratmeter eller ett fast pris för hela arbetet. Vanligtvis ligger timpriset för en golvläggare mellan 350-600 kronor men med rotavdrag blir det faktiska timpriset kring 245-420 kr/timme. Tänk även på att din bostadsort kan påverka priset. I storstäder kostar det generellt sett 15-25 procent mer än på mindre orter.
Många firmor har också förmånliga kampanjer och erbjudanden samt rabatter hos materialleverantörer. Om du har nyttjat ditt rut- och rotavdrag om 50 000 kronor per år spelar också in. Kom ihåg att rotavdraget slås ihop med rutavdraget och att varje vuxen person i ett hushåll har rätt till 50 000 kronor vardera per år. Rotavdraget ges för 30 procent av arbetskostnaden medan rutavdraget täcker 50 procent av arbetskostnaden.
Obs! Det är du som konsument som ansvarar för att bevisa att ditt rotavdrag inte är förbrukat eftersom golvföretag inte automatiskt får upplysning om detta från Skatteverket.
Räkna ut rot- och rutavdrag på Skatteverkets hemsida
På golv.se får du flera kostnadsfria offerter från olika golvföretag. Det enda du behöver göra är att fylla i golvets yta i kvadratmeter, vilken typ av golv ditt projekt involverar, om du vill att offerten inkluderar material eller inte samt dina kontaktuppgifter. Om du vill få en mer specifik offert kan du även fylla i annan information om ditt golvprojekt som är värd för golvfirmor att veta samt bifoga bilder på rummet eller rummen projektet omfattar. Din förfrågan är aldrig bindande och du avgör själv om du vill anlita någon.