Vilka är för- och nackdelarna med heltäckningsmatta?
Fördelar +
- Binder dammpartiklar, vilket gör det mindre dammigt på andra ytor i rummet
- Är ljuddämpande
- Är skönt och varmt att gå på
- Kan göra ett rum lugnt och skapa mysfaktor
Nackdelar –
- Den bindande förmågan av dammpartiklar kan vara ett problem för allergiker och astmatiker
- Svårt att rengöra i jämförelse med andra golvtyper
- Ger upphov till statisk elektricitet och kan därför ge små elstötar
Hur lägger man heltäckningsmatta?
Steg 1. Mät och beställ
- Mät noggrant golvytan du ska täcka och lägg till 5 cm runt om kanterna. Detta kallas för skärsmån och behövs för att textil är ett levande material, samt för att de allra flesta rum inte har helt räta vinklar
- Beställ hem heltäckningsmattan antingen på rulle så att den har en bestämd bredd men valfri längd, eller måttbeställ från leverantören
Steg 2. Ta bort golvlister och rengör
- Om det finns möjlighet ska man ta bort golvlisterna för att underlätta läggningen av heltäckningsmattan. Tar man bort listerna behöver man inte skära lika noggrant, och man kan dessutom “låsa” fast mattan med hjälp av lister. Det går dock bra att lägga en heltäckningsmatta även om listerna är kvar. Tänk då bara på att man måste vara väldigt noga med hur man skär eftersom det inte går att gömma snittet längs med väggarna
- Rengör golvet ordentligt med medel särskilt anpassade för just det underlaget och låt torka
Steg 3. Limma eller tejpa rulla och skär
Materialet på mattan och storleken på rummet bestämmer om den ska limmas eller tejpas så läs instruktionerna till den specifikt beställda mattan. Det vanligaste är dock att mattan kan tejpas men att tumregeln säger att heltäckningsmattor som ska läggas i rum som är över 25 kvadratmeter ska limmas. Detta för att större rum oftast utsätts för mer slitage och därför kräver att mattan sitter extra hårt.
Limma
När man ska limma på heltäckningsmattan behöver man en tandad spackel eller limspackel samt någon form av bräda för att släta ut underlaget.
- Skär till mattan med en mattkniv om den inte redan är måttanpassad
- Rulla ut hela mattan och vik in båda hörnen på kortsidan. Vik sedan den spetsiga toppen som bildas 60 cm åt gången. Man viker på detta sätt tills man kommer till mitten av rummet
- Sprid ut lim med en spackel
- Vik tillbaka mattan steg för steg och dra brädan längs med mattan för att släta ut limmet under den och för att den ska få fäste. Upprepa samma procedur med vikning och limning för den andra golvhalvan
- Sätt tillbaka golvlisterna om dessa har avlägsnat – klart!
Tejpa
När man tejpar fast en heltäckningsmatta använder man sig av en särskild dubbelhäftande mattejp. Även denna kan med fördel tryckas på plats med hjälp av en bräda eller liknande samt en stållinjal.
- Tejpa runt golvet och sätt gärna en extra rad med tejp i mitten av golvet om det är ett större rum med mycket gåtrafik. I ett mindre rum där inte så många rör sig, exempelvis en walk-in-closet eller gästrum kan det däremot räcka med att enbart tejpa hörnen
- Skär till mattan med en mattkniv om den inte redan är måttanpassad
- Rulla ut mattan på plats och pressa den med hjälp av en bräda från mitten av rummet ut mot väggarna. Se till att den ligger mot minst ett hörn till att börja med för att slippa skära till det hörnet i efterhand. Ta gärna en stållinjal för att trycka ned mattans kanter så nära väggen/golvet som möjligt
- Skär bort eventuellt överskott av matta, särskilt i hörnen
- Sätt tillbaka golvlisterna om dessa har avlägsnat – klart!
Vilka material kommer heltäckningsmatta i?
Polyamid/nylon
Moderna heltäckningsmattor är ofta gjorda av polyamid, i folkmun nylon, som är ett syntetfibrer. Ett syntetiskt fiber är lättare att rengöra, släpper inte ifrån sig ludd, är fukttåligt och termoplastiskt, vilket innebär att de smälter istället för att börja brinna om man skulle tappa exempelvis cigarettglöd på ytan. Polyamidfibrer är också mycket slitstarka. Nackdelen är att polyamid är ljuskänsligt och kan blekas om det utsätts för mycket solljus.
Akryl
Akryl, som också är ett syntetiskt material, har liknande egenskaper som polyamid men är mindre ljuskänsligt. Däremot är det istället lite mer känsligt för att nötas ut.
Ull
Ull är ett slitstarkt och varmt material som är härligt att gå på och som binder damm och smuts väldigt bra. En större nackdel är dock att heltäckningsmattor i ull brukar fälla till en början när de är nya och upp till ett par månader.
Sisal
Sisal är en grov växtfiber som klarar nötning bra. Nackdelen är att mattor av detta material kan upplevas som hårda och sträva samt suga åt sig smuts.
Rayon
Även rayon är en växtfiber i form av cellulosa som påminner mycket om bomull. Materialet är slitstarkt när det är torrt men nöts hårt om det utsätts för fukt.
I vilka miljöer passar/passar inte heltäckningsmatta?
Sovrum
Heltäckningsmattor är optimala i sovrum, så länge man inte är astmatiker eller allergiker, eftersom de skapar ett rogivande intryck och är mjuka och varma att gå på med nakna fötter. I ett sovrum utsätts de högst troligt inte heller för mycket dryck eller matspill och blir lätta att hålla efter.
Vardagsrum
Precis som för sovrum skapar en heltäckningsmatta i ett vardagsrum ett mjukt och varmt intryck. Här kan den dock slitas mer eftersom rummet troligen är större, har mer gåtrafik och för att man kanske har ett matbord i vardagsrummet så att det blir mer spill från mat och dryck.
Kontor
Det är mycket vanligt med heltäckningsmatta i kontor, både på stora företag men även i hemmakontor, eftersom de fungerar ljuddämpande. Att lägga in en heltäckningsmatta i ett kontor är därför en god idé då den exempelvi kan absorbera surrande ljud från datorer, högtalare, skrivare och annan elektronik.
Trappa
Heltäckningsmatta i en trappa fungerar jättebra då trappan blir mindre hal och stegen dämpas. Eftersom underlaget i en trappa kan slitas en hel del är det viktigt att man väljer en slitstark och tät matta, gärna en med öglad lugg såsom nålfiltsmatta, som är särskild anpassad för just trappor.
Källare
Det går bra att lägga en heltäckningsmatta direkt på ett betonggolv i källaren så länge den har en gummibaksida, filtbaksida eller actionback som tillåter att luft kan cirkulera igenom den. Om man däremot har ett känt fuktproblem i sin källare bör man inte installera en heltäckningsmatta då denna kan bli förstörd.
Hall
Det är egentligen materialet som mattan består av som avgör om det är lämpligt att lägga en heltäckningsmatta i hallen. De som är gjorda av rayon är exempelvis inte lämpliga att ha här eftersom de är mer fuktkänsliga/slits om de utsätts för fukt. Däremot blir en hall lätt smutsig av grus och lera som man drar in med skorna och därför är det ingen god idé att lägga en heltäckningsmatta i hallen även om det går.
Hur underhåller man/rengör heltäckningsmattor?
Man underhåller bäst en heltäckningsmatta genom att dammsuga den minst en gång i veckan. När det kommer till rengöring påverkas det av hur smutsig mattan är och vad fläcken/fläckarna består av. Oavsett ska man alltid ta bort en fläck från en heltäckningsmatta så fort som möjligt för att den inte ska sätta sig i textilen.
Är fläcken löslig med vatten bör det räcka att ta en trasa med diskmedel, gnugga och sedan badda med en annan fuktig trasa. Är det en fettfläck som inte är vattenlöslig, såsom skokräm, smör eller färgkritor, kan man istället testa att gnugga på lösningsmedel.
Husmorsknep! Man kan testa att ta bort enstaka fläckar med torrschampo som suger åt sig fukt och smuts. Strö lite torrschampo på fläcken, gnugga och dammsug upp det efter 20-50 minuter.
Mattvätt
Är en heltäckningsmatta riktigt smutsig kan man mattvätta den med en mattvätt ungefär en gång om året. En sådan kan man hyra för cirka 250 kr/dygnet i en bygghandel eller ett mattvaruhus. Man kan också anlita en firma som kommer hem och gör processen åt en men då kostar det mellan 100-150 kr/kvadratmetern. Om man hyr en mattvätt fyller man den bara enkelt med vatten och ett särskilt mattvättmedel innan man sveper den fram och tillbaka över heltäckningsmattan.
Hur tar jag bort en gammal heltäckningsmatta?
Verktyg och material att ha till hands
- Bred spackel
- Stämjärn
- Mattkniv med krok
- Trasor
- Arbetshandskar
- Limlösande medel eller T-röd
Steg 1.
Dra eller skär bort mattan vid kanterna
Steg 2.
Lös upp lim- eller tejprester med limlösande medel eller T-röd. Olika medel fungerar olika bra på olika typer av baksidor av heltäckningsmattor så du får prova dig fram
Steg 3
När medlet verkat en stund tar du bort det med spackel och trasor. Räkna med att du behöver upprepa processen ett par gånger. Allt lim måste bort för att man ska kunna slipa golvytan under
Omslagsbild: Golden Gate 1 Antracit Heltäckningsmatta från kopamatta.se